Quantcast
Channel: colorsbloc.com
Viewing all articles
Browse latest Browse all 80

És primavera

$
0
0

Temps de renovació i creativitat

Per a la Medicina Tradicional Xinesa (MTX) cada estació de l’any està relacionada amb un element que ens atorga tot un seguit de característiques, tant a les persones com a la natura en general. Viure una bona primavera passa per harmonitzar-nos amb l’element fusta i això implica netejar i depurar. La primavera és una època de creixement i canvi.

Hem deixat enrere el temps del fred i del recolliment de l’hivern per donar la benvinguda a l’esclat de la natura, la primavera, una estació on tot vol florir i germinar. I nosaltres, com a part de la natura que som, també ens trobem en un moment de necessitat creativa i d’expansió.

L’èxit del nostre “floriment” personal dependrà, en gran mesura, de com haguem viscut l’hivern, si realment ens hem dedicat al recolliment i ens hem alimentat, física i emocionalment, de manera nutritiva i sense abusos.

L’energia de la primavera

A nivell nutricional, pot passar que durant l’hivern haguem abusat de fregits, salses, carns vermelles, formatges curats i greixos saturats. Si és així, ens podem trobar patint alguna al·lèrgia, que el fetge es trobi sobrecarregat, que apareguin dolors cervicals i mal de cap, contractures…

I a nivell emocional ens podem sentir impacients, de malhumor, irats, amb poques ganes de conciliació i amb certa tensió interna.

L’energia de la primavera és la fusta, que regeix el fetge, la bufeta de la fel, la vista, el sistema locomotor, els tendons i les ungles. L’emoció que porta associda és l’ira.

El fetge és el rei de l’estació

 

Si entenem el fetge no només com un òrgan sinó com un sistema, com així ho fa la MTX, tindrem que es tracta d’un element que controla el drenatge de l’organisme, s’encarrega que la sang circuli de forma adequada, afavoreix la digestió i l’assimilació, tant dels aliments com de les situacions que vivim.

Quan la nostra energia de la fusta no està en harmonia podem presentar símptomes físics com:

. Ulls plorosos o molt secs i problemes de visió.

. Problemes de circulació.

. Ungles trencadisses.

. Contractures musculars.

El fetge regula les activitats mentals i emocionals. Quan no treballa de forma adequada podem sentir enuig i ràbia.

Depurar és la paraula

VerduraA nivell nutricional, per afavorir la capacitat drenant del fetge podem pendre suc de llimona barrejada amb aigua cada dia abans d’esmorzar.

És l’època ideal per prendre aliments que faciliten la depuració de l’organisme com: germinats, carxofes, raves, api, xampinyons, remolatxa, espàrrecs, verdures de fulla verda, cereals integrals: quinoa, arròs basmati, ordi, proteïnes vegetals (tofu, seitan, tempeh) i fruta variada.

En canvi, és millor evitar embotits, ous, productes enllaunats, aliments salats, lactis, galetes, productes industrials

Prendre alguna infusió depurativa com te verd, boldo, ortiga… ens pot ser d’ajuda.

 

Cura per a les emocions

 

Quan la nostra energia de fusta no està en equilibri, podem patir atacs d’ira, d’impaciència, nerviosisme… L’ira la podem expressar amb crits o interioritzar-la, la qual cosa ens pot acabar emmalaltint. Aprendre a alliberar aquesta energia que ens fa mal és important per ajudar el fetge a treballar millor.

. Fes-te o demana que et facin massatges als peus, això t’ajudarà a que l’energia no s’enfili. Pots emprar oli de calèndula per facilitar el lliscar de les mans.

. Salta, balla, dóna cops de peu, sacseja el cos… tots ells són bons exercicis alliberadors.

. Crida! Pensa en alguna cosa que et provoqui enuig i deixa que surti tota la teva ràbia amb un crit. Algunes persones busquen un bosc tranquil, d’altres el pont d’una estació de tren i esperen que aquest passi… Busca el teu indret, i allibera la ràbia.

. Vesteix-te de verd, passeja per la natura, mira els arbres i les plantes, camina sobre la gespa amb els peus descalços… El verd és el color de l’element fusta

Fes gimnàstica amb els ulls, el sentit que es relaciona amb l’òrgan del fetge.

 

Nota: Consulta sempre a un especialista abans de prendre cap aliment o producte amb finalitats terapèutiques.

Temes relacionats:

. Adaptar-se bé a la primavera. Com ens poden ajudar les plantes

. “Hauríem d’adaptar la nostra alimentació al que se’ns ofereix en cada estació”

. Preparem la primavera (1). Els quatre pilars de l’energia vital.

. Preparem la primavera (2). L’energia emocional.

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 80

Latest Images

Trending Articles